Huize Nieuwstraat 23

Toen Franciscus Hendrikus Adrianus van Gardinge in 1861 een sigarenfabriek begon in Eindhoven, ontketende hij de geschiedenis van een fabriek – en later de flat – die toonaangevend is geweest in de geschiedenis van Eindhoven. In 1923 wordt het complex omgedoopt tot Ventoseflat en de karakteristieke toren op de wervel van Mathildelaan 19 geeft Eindhoven sindsdien een karakteristieke en stijlvolle aanblik vanaf het spoor.

Dit studentenhuis begon als een gemengd SSRE en ESC huis. Sinds begin jaren ’80 zijn de sorpsleden het huis uitgewerkt en wordt deze stede uitsluitend bewoond door de Illusteren die verhuisd waren vanuit de Nieuwstraat. Met stijl en allure laten zij de burgerij in de omgeving duidelijk merken wie er de lakens uitdeelt. Tegenspraak door dezen wordt ferm en kordaat afgestraft met studentikoze leermomenten. Menig ander dispuut heeft al een poging gedaan deze burcht te veroveren maar alle keren tervergeefs.

Huize Nieuwstraat 23 – Torent nog steeds uit boven het gepeupel!

De bewoners van Huize Nieuwstraat 23 zijn:

    Hieronder ziet u een kleine selectie uit het rijke fotoarchief wat de heren bewoners verzameld hebben. Uiteraard bezitten de bewoners van Huize Nieuwstraat 23 de meest riante woning, nl. die onder de toren die zij tevens bezitten.