fbpx

Aurum ex cupa

Lichting 2020

Goud uit het vat’ is de vertaling van onze Latijnse naam ‘Aurum ex Cupa’. Waarom nou die link naar deze Klassieke Oudheid? De Romeinen dronken bier alsof het water was, of eigenlijk, ze dronken bier in plaats van water, aangezien de laatstgenoemde vaak vol met bacterien zat. Zonder het drinken van bier zouden zij dus niet overleven, vandaar de kreet: “Bibo ergo sum”, “ik drink dus ik ben”. Daarnaast bleekten zij hun tanden met hun pis dat na het eten van veel olijven goudkleurig is. Geïnspireerd door deze prominente bezigheden van de Romeinen moesten wij wel iets van ‘Aurum’ (goud) in onze naam hebben. Daarnaast werd bier van oudsher bewaard in een vat en dit goud wordt, net als onze leden, bijeengehouden door een vat, dat ook wel figureert als de jaarclub zelf. Maar wij zijn geen gesloten vat, wij gaan connecties aan met anderen, willen mensen leren kennen, samen feesten, samen ondernemen. Ondanks onze open houding (ons geopende vat), blijven wij solidair aan onze broeders en zusters en steunen wij waar nodig. En zoals we altijd alles geven, zullen we ook bij festijnen tot de bodem gaan tot de laatste druppel gevloeid is. Hoewel we borrelen tot zonsopgang en weer door, blijft ons karakter nuchter van aard. Waardoor we ook voor iedereen openstaan, zodat het goud uit het vat kan blijven vloeien voor iedereen die wil. 

Zoals een Romeins legioen zijn er ook rangen binnen onze jaarclub waarbij het principe geldt van de eerste onder de gelijken. Zo is er Bacchus, god van de wijn, dronkenschap, vreugde, maar ook van poëzie. Hij is degene die een bacchanaal* op touw zet en deze bijwoont tezamen met zijn Bacchusbroeders. Wie past nou beter als voorman van de jaarclub dan deze man die louter plezier najaagt en slechts de meeste vreugde aan zijn metgezellen, lees broeders, wenst. 

Maar zoals het gezegde luidt. Achter elke man staat een sterke vrouw. Zoals Lupa, die als wolvin de tweelingbroeders Romulus (de stichter van Rome) en Remus heeft grootgebracht, en zodoende als moederfiguur van de Romeinen wordt beschouwd, zo is onze dame van de fiscus, Lupa, de mama die ons vat. Zij is de vrouw die pleisters plakt, die ons met beide benen op houten vatenvloer laat staan. Mocht je willen borrelen neem dan contact met mama op via onze insta @jc.aurumexcupa.  

*Bacchanaal: een groot drinkfestijn 

nklijk gouden stralen met behulp van onze stickers en worden wij gesteund bij al onze activiteiten door onze MascOtter. Natuurlijk zijn wij altijd in voor een borrel of andere activiteit, dus neem vooral contact met ons op via onze instagram @jaarclubaurora.